Julkaisen nyt blogissakin aikataulusuunnitelmani hieman yksityiskohtaisemmilla paikkakuntatiedoilla. Toki muutakin matkan varrella on, ja etenkin loppumatka on minulle vielä varsin vieras. Kartta auttaa varmaankin hahmottamaan reittiä ainakin vähän. Se on peräisin
CIA:n World Factbookista, ja Wikipedian mukaan sen kopioiminen on siksi luvallista.
1. päivä
- Tulo Keflavikin lentokentälle
- Auton haku autovuokraamosta
- Yö Hostel Njardvikissa (kahden hengen huone 4500 ISK = noin 60 euroa). Jos aikaa voidaan käydä Blue lagoonissa, joka on 4 km Grindavikin pohjoispuolella, ihan lähellä siis. Olen tosin itsekin vähän miettinyt, että saako BL:stä jotain mitä muualta ei saisi, myös muualla on mahdollisuuksia geothermaalisiin kylpyihin, ainakin Myvatn-seudulla ne houkuttelevat.
2. päivä (kilometrimäärää vaikea arvioida)
- Ajo Grindavikin ohi (pysähdys ehkä viikinkitemppelin rekonstruktiossa, jos se vaikuttaa kiinnostavalta).
- Ajetaan ehkä Krisuvikin laavakenttien ohi (tai yli tietysti)? Pitää kiinnittää huomiota
- 75 km (Grindavikistä) > Hveragerði (englanniksi hot springs garden): ilmeisesti viehättävä paikka, jonkinlainen geothermal area, ehkä lyhyen pysähdyksen arvoinen, jos tuntuu, että aikaa riittää.
- 12 km > Sellfoss, täällä ei ole kamalasti mitään erityistä, mutta tätä kautta ehkä ajetaan.
- Tarkoituksena on ajaa tänään Þingvellirin (eli Thingvellirin) kansallispuistoon, Geysirille ja Gullfossille, jotka ovat varsin lähellä toisiaan. Siellä jossain ollaan yötä Laugarvatnin hostellissa (kahden hengen huone 4600 ISK = noin 62 euroa). Nähtävyyksiä voidaan jakaa tälle ja huomiselle päivälle. Tarkka reitti täytyy suunnitella paremman kartan avulla. Alkuperäisessä reitisuunnitelmassa tämän päivän nähtävyydet, jotka ovat niitä must-see-juttuja, jäivät reissun loppupäähän.
- Tämä Laugarvatn, jossa olisi tarkoitus yöpyä on muuten kuuluisa Vígðalaug-nimisestä kuumasta lähteestä, jossa Hólar-piispan ja hänen poikiensa ruumiit on pesty sen jälkeen, kun tyypit on mestattu vuonna 1550.
3. päivä (kilometrimäärää vaikea arvioida, 168 km)
- (Gullfossilta) 71 km > Sellfoss, vaikea sanoa mikä matka tarkalleen on, kun ei tiedetä, mitä kautta ajetaan ja minkälainen matka yöpaikasta on. Hieman syrjään jää Eyrarbakki, jossa on joskus sijainnut saaren suurin asutuskeskus. Siellä on kiinnostavia rakennuksia, erityisesti Husið, yksi Islannin vanhimmista taloista. Husið toimii nykyään Árnes-kansanmuseona.
- 36 km > Hella. Hellasta näkyy Hekla, jos sää on kirkas. Maaseutupaikkakunnan eteläpuolella, noin 8 kilometrin päässä on paikka Oddi, jossa sekä Sturlusonin että Sigfússonin Eddat on kerätty tai koostettu (tai "were compiled here", englannintaitoni ei riitä). Hirveästi ei ole kiinnostavaa nähtävää, vaikka jokin kirkko onkin. Näin sanoo Lonely Planet.
- 13 km > Hvolsvöllur. Paikka on toiminut Njálsin saagan näyttämönä, 21 kilometriä Hvolsvöllurin eteläpuolella on paikka, jossa Njáls perheineen paloi kuoliaaksi. Täällä on myös kiinnostava saagamuseo (sisäänpääsy 400 ISK = noin 5,40 EUR).
- 48 km > Ajetaan Skogáriin, jossa ollaan myös yötä, ainakin Hotel Eddassa on sleeping bag -majoitusta. Skogárissa on kovasti kehuttu kansanmuseo (yksi Islannin parhaista museoista, sisäänpääsy 600 ISK = noin 8 EUR) ja Skogáfoss.
- Täytyy mainita, että sivuun jää Þórsmörk, joka on yksi Islannin kauneimmista paikoista. Reissu sinne vaatisi kuitenkin oppaan ja erilaisen auton.
4. päivä (ajoa 173 km)
- 33 km > Vík í Mýrdal (englanniksi The Bay of the Marshy Valley). LP suosittelee pysähtymistä täällä. Täällä on musta hiekkaranta, ja alueen tunnetuin nähtävyys on jokin rykelmä vedestänousevaa sälää. Voi olla, että kuvaukseni on epämääräinen, mutta oletan, että kysessä on siis tämä.
- 71 km > Kirkjubaejarklaustur. LP:n mukaan paikassa on tarpeeksi nähtävyyksiä pikaista pysähtystä varten. Länsi-Klausturississa on maataloja, jotka ovat tuhoutuneet laavavyöryn alla 1700-luvulla. Täällä on myös merkittävä kivipaalu Systrastapi, jonka päälle on legendan mukaan haudattu kaksi kuritonta nunnaa. Nämä kurittomat nunnat seikkailevat muuallakin paikan nimistössä.
- 69 km > Skaftafellin kansallispuisto, siellä ollaan yötä Bölti-maatalossa (makuupussimajoitus kahdelta 4000 ISK = noin 55 EUR) tai Hotel Skaftafellin sb-majoituksessa (sama hinta). Tästä kansallispuistosta pitää ottaa vähitellen paremmin selvää. Toivon mukaan siellä on hienoja maisemia muuallakin kuin pitkän vaelluksen takana. Jotenkin lupaavalta kuulostaa kuitenkin se, ettei missään muualla voi niin helposti lähestyä jäätikköä (joka siis tietysti on täällä Vatnajökull) tai nauttia kauniista maisemista.
5. päivä (ajoa 92 km)
- Ajattelin, että tässä vaiheessa ajokilometrejä olisi vähemmän, koska takana on kuljeksintaa kansallispuistossa.
- 64 km > Jökulsárlón. Tämä on pakko nähdä: sinisiä jäävuoria laguunissa. Täällä suositellaan veneretken tekemistä, ilmeisesti joitakin laadukkaita veneitä vuokrataan 1900 kruunun (noin 26 EUR) hintaan. Myös ohjattuja risteilyjä järjestetään, mutta niistä en tiedä enempää. Niitä voi joka tapauksessa harkita, hinnastakin riippuen. LP kertoo, että täällä on café, josta saa Kaakkois-Islannin parasta kalakeittoa 750 kruunun eli noin 10 euron panoksella, mikä Islannissa on varsin kohtuullinen.
- 28 km ajoa kohti Höfniä, mutta ei ihan sinne asti. Vagnsstadirissa on varteenotettava hostelli (kahden hengen huone 4800 ISK = noin 65 euroa). Myös 50 kilsaa eteenpäin Höfnissä on hostelli, mikäli Vagnsstadirissa ei ole tilaa.
6. päivä (ajoa 213 km)
- 50 km > Höfn (suomeksi satama). Höfn on kaakon tärkein kaupunki ja kalastuskaupunki. Täällä ei välttämättä kannata yöpyä, koska tämä on kovin suosittu yöpymispaikka (makuupaikoista voi olla pulaa, koska kaikki bussimatkailijat pysähtyvät täällä väkipakolla). En tiedä, onko täällä kamalasti mitään erityisen kiinnostavaa nähtävää. Jos haluaa tietää jäätiköistä, kannattaa toki mennä jäätikkönäyttelyyn. Ilmainen kansanmuseo Gamlabúd, joka keskittyy lähiseutuun, saattaa olla hyvä.
- 103 km > Djúpivogur on hiljainen kylä ja seudun vanhin kauppapaikka. Täällä on kauniita puutaloja 1800-luvulta ja paikallismuseo, joka on "epätavallinen".
- 63 km > Breiðdalsvík. Sijaitsee samannimisessä laaksossa. Kylä muistetaan siitä, että saksalaisilla pommittajilla on ollut siellä asiaa vuonna 1942. Täällä voi kuljeskella ympäriinsä, mutta muuta tekemistä ei juuri ole. Lonely Planet kuitenkin hehkuttaa ihan kamalasti jotain Cafe Margretia. Hinnasto vaikuttaa kohtuulliselta, tietysti islantilaisittain. Ajattelin, että täälläpäin voisi yöpyä Berunes-hostellissa (kahden hengen huone 4500 ISK = 61 EUR), joka on noin 140 kilsaa Höfnistä.
7. päivä (ajoa 109 km)
- 82 km > Egilsstadir. Paikka on Itä-Islannin pääkaupunki, mutta ei ole yhtä miellyttävä kuin Seyðisfjörður. Siellä on kuitenkin suositeltava kulttuurimuseo, jossa on mm. joitakin pakanallisia muinaismuistoja sekä viikinkihopeita. Ja hauta.
- 27 km > Seydisfjordur. Tämä kaupunki on viehättävä ja boheemi. Myös ajomatka tänne on maisemallinen. Yöpaikka kannattaisi varata hostellista, tosin kahden hengen huonetta ei ole tarjolla (kaksi petiä neljän hengen huoneessa olisi noin 45 euroa). Paikkakunnalla on jokin kulttuurikeskus, jossa on nähtävää ja jossa kuuluu vaan hengata. Ja täällä on myös kovasti historiallisia hirsitaloja.
8. päivä (ajoa 192 km)
- 27 km > Egilsstadir
- 165 km > Myvatn. Täällä on paljon nähtävää. Tämän "itikkajärven" ympäristössä voisi kuulemma viettää vaikka viikon kyllästymättä. Mietin, että täällä voisikin harkita kahdenkin yön pysähdystä. Ja jos tuntuu siltä, että kuitenkin kyllästyy, voi käydä tekemässä reissua pohjoiseen päin ja palata kuitenkin toiseksi yöksi takaisin järvelle. Pohjoisessa on nimittäin Euroopan voimakkain koski Dettifoss ja muuta. Meitä saattaisi kiinnostaa hyvin maastoon merkitty neljän tunnin patikkareitti Reykjahliðista Hverfellin kraaterille ja Dimmuborgirin mustille linnoille.
- Itse yöpymispaikka pitää vielä miettiä. Luulisin, että Reykjahliðista löytyy jokin sopiva paikka. Täällä ei ole kuitenkaan hostellia, eivätkä hotellitkaan tarjoa makuupussimajoitusta kesäaikaan, joten täällä kyllä joudutaan maksamaan yöpaikasta ehkä vähän enemmän. Täytyy miettiä, mikä olisi täälläpäin järkevin yöpymisratkaisu.
9. päivä
- Myvatn edelleen
10. päivä (ajoa 99 km )
- 99 km > Akureyri. Kaupunki on Islannin toiseksi isoin, joten tuntuu, että siellä on pakko seisahtaa. Uskon, että nähtävääkin löytyy, mutta en ole vielä kovin aktiivisesti tutustunut kaupunkiin tai lähiseutuun.
- Yö voitaisiin viettää Akureyrin hostellissa (kahden hengen huone 4800 ISK = noin 65 EUR).
11. päivä (ajoa 191 km)
- 94 km Varmahlið (eli lämmin rinne). Täältä on jokin tunnin mittainen patikkareitti Reykjahóllille, josta on mahtavat maisemat Skagafjörðurin vuonolle asti. Paikan pohjoispuolella on LP:n hehkuttama kansanmuseo Glaumbaerissa.
- 51 km > Blönduós on pieni kalastuspaikkakunta (tai lähinnä rapuja ja simpukoita siellä harrastetaan). Lähistöllä on Þingeyrar-niminen paikka, joka on historiallisesti merkittävä. Tosin historiasta muistuttaa enää vain pieni kirkko. Täällä joka tapauksessa perustettiin Islannin ensimmäinen luostari vuonna 1112.
- 56 km > Laugarbakki, jonka jälkeen tulee hostelli Saebergissä (kahden hengen huone 4600 ISK = 62 EUR), siellä vietetään yö.
12. päivä (ajoa noin 200km)
- Ajetaan Reykjavikiin, matkan varrella on Borgarnes ja Akranes, joissa saattaa olla jotakin kiinnostavaakin. Jälkimmäisessä on ainakin kansanmuseo.
- Reykjavikissa luovutetaan auto, jotta päästään sen maksamisesta.
- Yö voitaisiin viettää pelastusarmeijan hostellissa, jos siellä on tilaa. Varsinainen city hostel tiettävästi on jo buukattu. SB-majoituksiakin kaupungista kyllä löytyy, mutta niissä ei tietenkään ole ruuanlaittomahdollisuutta tai edullista ruokaa tarjolla.
13. päivä
- Reykjavik
14. päivä
- Reykjavik
15. päivä
- Matkataan bussilla Keflavikin kentälle ja lennetään Suomeen.