perjantaina, huhtikuuta 02, 2010

Lisää laavasuihkuja

Nopea tiedonkulku ja suhteellisen muuttumaton tilanne Fimmvörðuhálsilla synnyti uutisaaltoliikkeen. Milloin oli vuori virkistynyt ja kohta taas todettiin, ettei aktiivisuus ole lisääntynyt tai että itseasiassa se on heikentynyt.

Samanlainen aaltoilu luonnehtii myös kulkua tulivuorelle. Yleisö on päässyt seuraamaan purkausta sekä pohjoispuolelta, Þórsmörkistä, että etelästä. Pääsyä on kuitenkin välillä jouduttu rajoittamaan sään, veden virtausten ja muiden olosuhdemuutosten takia. Nopeasti viranomaiset ovat kuitenkin taas sallineet turistien pääsyn näköalapaikoille.

Viime viikon lopulla maanjäristysaktiivisuutta seuraavat käyrät alkoivat oikeasti enteillä tulivuoren toiminnan heikkenemistä. Maanjäristysrintamalla onkin ollut varsin hiljaista lukuunottamatta eilisen iltapäivän tärinöitä, joista voimakkain ylsi melkein kolmeen Richterin asteikolla. Kun tilannetta vertaa purkauksen alkamista edeltävään, eroa on kuin yöllä ja päivällä. Se on loogista: Eyjafjallan levoton magma on löytänyt purkautumisväylänsä Fimmvörðuhálsilta.

Nyt magma pärskyy maanpintaan myös toisesta halkeamasta. Keskiviikkoiltana ensimmäisen halkeaman pohjoispuolella repesi uusi - ihan ilman maanjäristysvaroitusta. Seudulla oli tuolloin turisteja ja jotkut näkivät maan repeävän silmiensä edessä. Viitisenkymmentä patikoijaa evakuoitiin seudulta helikoptereilla.


Kuvat seudulta ovat käyneet vain upeammiksi ja upeammiksi uuden purkausaukon myötä ja laavavirtojen kimmeltäessä laajemmalla alueella.


PS. Iceland Review irvaili helposti bongattavassa aprillipilassaan vapauttavan kitkerästi Icesavella.

Lähteet:

Haraldur Sigurðsson: Minnkandi órói í gosinu á Fimmvörðuhálsi
Morgunblaðið: Jarðskjálftakippir við Bása
Morgunblaðið: Um 50 ferjaðir með þyrlum
RÚV (Islannin yleisradio)
Vedur.is: Myrdalsjökullin maanjäristysseuranta

Ei kommentteja: