maanantaina, huhtikuuta 12, 2010

Villiintynyt finanssisektori vihdoin kansissa

Islantilaiset saivat tänään tulivuoren rinnalle uutta seurattavaa, kun toimittajat alkavat purkaa erikoisselvityslautakunnan raporttia pankkiromahdukseen johtaneista syistä. Lautakunta piti tänään tiedotustilaisuuden, jossa se esitteli tärkeimmät havaintonsa.

Jos tiivistää monitahoisen asian muutamaan, ylimalkaiseen lauseeseen... Keskuspankin johto ja keskeiset ministerit saavat tutkimuslautakunnalta pyyhkeitä. Maan taloutta ja pankkeja ei johdettu ammattitaitoisesti. Pankit lainasivat omistajilleen suuria summia ilman kunnon vakuuksia, syyttivät kriittisiä tahoja kateudesta, pallottelivat vastuuta eivätkä reakoineet selkeisiin varoitusmerkkeihin. Pankkisektori ja poliittinen päätäntä olivat liian toisiinsa kietoutuneet, jotta toiminta olisi ollut objektiivista. Sekä hallitus että eduskunta epäonnistuivat realististen taloustavoitteiden asettamisessa ja pankkisektorin valvonnassa. Pankit kasvoivat hallitsemattomasti. Niiden toiminta kärsi hallinnon ja moraalin puutteesta.

Raportti on tarkka selvitys islantilaispankkien ja hallituksen toiminnasta - ja toiminnan puutteesta - viime vuosina ja siinä riittää luettavaa (parituhatta sivua). Jos ei jaksa kahlata nivaskaa itse, voi kuunnella sen Reykjavíkin kaupunginteatterin näyttelijöiden lukemana livenä netissä tai paikanpäällä teatterilla.

Raportin vähäiset englanninkieliset osiot voi lukea eduskunnan sivustolla.


PS. Katsoin pätkän tiedotustilaisuutta ja olisin kovasti halunnut ymmärtää varsinkin Sigríður Benediktsdóttirin voimallisenkin tuntuista osuutta. Lienee turha toivoa käännösversiota nettiin...

PPS. Eettisen työryhmän lausunto.

Lähteet:

Sigrún Davíðsdóttir's Icelog: The report: a few highlights from the press conference re public governance
Islannin yleisradio
Iceland Review: Crisis Report: Icelandic Ministers Were Negligent

Ei kommentteja: