lauantaina, huhtikuuta 17, 2010

Tuhkaa ja salamoita

Islannin tuhkatilanteeseen ei ole saatu helpostusta. Näissä kuvissa tuhkan leviäminen tefrapilvistä näkyy selvästi. Avustuskeskukset on avattu niille, jotka haluavat pois kotoaan, vaikka kyliä ja maatiloja ei olekaan päätetty kokonaisuudessaan evakuoida.

Maatilalliset muualta Islannista ovat tarjoutuneet majoittamaan suojaa tarvitsevia eläimiä. En tiedä onko eläinten turvaan saattamiseen liitynyt vielä kuljetuksia muualle, mutta ainakin niitä on pyritty saamaan sisätilohin.

On vaikea käsittää, että harmaat valokuvat on otettu normaalitasoisilla kameroilla päviäsaikaan, eikä kuvien huonoon laatuun ole muuta syytä kuin tuhkan aiheuttama valon puute ja kohteen ankeus. Esimerkkikuva on RÚV:n sivustolta. Sen on ottanut Vigfús Andrésson.

Tuhkan lisäksi Eyjafjalla on tarjonnut salamoita. Salamointi liittyy tuhkapilvessä liikkuvien partikkelien latauksiin. Se syntyy hiukkasten erotessa toisistaan joko yhteentörmäyksen jälkeen tai kun partikkeli hajoaa osiin.RÚV: Hjálparstöð opnuð
Photos of Lightning in the Redoubt Volcano Ash Cloud

2 kommenttia:

Avletto kirjoitti...

Taas tuli uutta tietoo.Tänään oon ollu ahkera ja oppinu kuhan ja lohen suomuista ja tulivuoren salamoista sekä tuhkasta.
Muutamat valitsemani blogit,Kuten tää sinun käyvätkin mielenkiintoisista luennoista. Nyt mulla on hyvää aikaa, kun ei kalaankaan pääse.
Sekin on kätevää kun tästä pääsen kaikkiin mahdollisiin Islanti linkkeihin.
Kun vielä löytyis se kriisraportti netistä ett pääsis lukemaan.

-lauri-

Maarit kirjoitti...

Raporttihan löytyy. :-)

Islanniksi: http://rna.althingi.is/
Se mikä on tähän mennessä käännetty englanniksi: http://sic.althingi.is/