torstaina, huhtikuuta 15, 2010

Tuhkasadetta!

Eyjafjallan purkaus ei jäänyt pelkästään Islannin riesaksi. Koko Pohjoisen-Euroopan lentoliikenne on sekaisin tuhkapilven takia. Kenttien sulkemisen vaikutukset ulottuvat tietysti Euroopan ulkopuolellekin. Aamulehti uutisoi kattavasti tilanteen etenemisestä ja tuhkapilven vaikutuksista. Suosittelen tuhkasta kiinnostuneille.

Jos on tuhka ongelma lentomatkailijoille, niin on se kyllä maanteitse liikkuville eteläislantilaisillekin. Tällaista tuhkasadetta ei ole nähty sitten vuoden 1918 Katlan purkauksen. Kuva on Facebookin Fimmvörðuháls - Heitasta gönguleiðin í dag... fanisivulta ja otettu Kirkjubæjarklausturissa tänään. Kuvaajaa ei mainittu.

Laiduneläimille tuhka aiheuttaa tietysti vaaran. Pelätään että laskeuman fluoripitoisuus on korkea, koska näin on historiallisesti ollut, kun Eyjafjalla on purkautunut. Fluori aiheuttaa paitsi kalsiumin puutetta ja sitä kautta luustoon liittyviä sairauksia, myös hengitystie- ja ruoansulatuselimistön vaivoja. Lampaita onkin siirretty laitumilta suojaan. Tuhkasadetta odotetaan huomiseksi Mýrdalsjökulin itäpuolelle. Ihmisiä on kehotettu välttämään ulkona liikkumista ja käyttämään hengityssuojaimia.

Tulivuorenpurkausten ja niiden vaatimien evakuointien yhtedessä olen kiinnittänyt huomiota siihen miten sujuvasti kaikki tuntuu Islannissa menevän. Evakuoinnit sujuvat rutiinilla, ja ihmiset päästetään takaisin koteihinsa heti, kun vaara on ohi. Karjatilalliset saavat erikoisluvan käydä suljetulla alueella huolehtimassa eläimistään. Asiantuntijat keräävät tietoa järjestelmällisesti, ja viranomaiset kokoontuvat säännöllisesti päättämään turvallisuussuosituksista. Nopeasti tapahtui eilen päätien katkaiseminenkin, jotta tulvavesiä saatiin ohjattua vähemmän tuhoisille urille. Ja nyt tietä jo rakennetaan uudelleen.

Lehtien verkkosivuilla ei ole näkynyt vilaustakaan evakuointeihin liittyvästä kritiikistä. Myös pääministeri Jóhanna Sigurdardóttir ja evakuoinnin kohteeksi osuneet suomalaiset FINNARP-retkikuntalaiset ovat tyytyväisiä viranomaistoimintaan.

Viimeisimmän purkauksen hinta/laatu-suhde ei tunnu olevan ihan kohdallaan. Paljon sotkua, mutta ei ollenkaan Fimmvörðuhálsin kauneutta. Ei laavaa.

PS. Toisen kuvan tieprojekti on samalta alueelta vuonna 2006. Näinköhän tuotakaan tienpätkää enää on. Taustalla Vestmannaeyar.


Lähteet:

RÚV: Fólki ráðlagt að nota rykgrímur
RÚV: Mikill flúor talinn í öskunni
RÚV: Volcanic eruption - English version
Iceland Review: Sheep Rounded Up Due to Ash Fall in South Iceland

2 kommenttia:

Heidi kirjoitti...

Wapun tassuihin (ja Oprillekin tietty jonkinverran) kertyi päivälenkillä tiukasti istuvaa mustaa töhnää, joka kuivuttuaan rapisi hienoksi mustaksi hiekaksi lattialle. Aiemmin ei noilt pelloilta oo tollasta möhkää mukaan tarttunut. Oisko Etelä-Suomi saanut hiukan Islanninterveisiä jo hiukan etukäteen?

Maarit kirjoitti...

Ilmatieteenlaitos väittää, että ei. Jospa se oli joku henkilökohtainen toimitus. :-D

Tuota mustaa töhnää kyllä riittää. Haaveilen robotti-imurista...