perjantaina, huhtikuuta 16, 2010

Tuhka tummentaa maiseman



Tuhkapilven himmentämä aurinko, laskeumaan peittynyt maa ja pölyssä kärvistelevät eläimet on masentava näky. Toivottavasti The Iceland Weather Reportissa kommentoinut geologi on oikeassa ennusteessaan, ettei tuhkatilanne jatkuisi tällaisena kovin pitkään. Ainakin jos vertaa Eyjafjallan purkaukseen vuosina 1821-23, on toivoa rauhottumisesta. Tuolloin purkaus alkoi samaan tapaan räjähdysmäisesti, mutta rauhottui muutaman päivän kuluessa, vaikka kestikin yli vuoden.

Tuhkan - joka koostuu siis kivi- ja lasihiukkasista - määrään vaikuttaa tulivuoren magman kivilaji. Basalttisissa purkauksissa syntyy kauniita laavapurkauksia, kuten saimme nähdä Fimmvörðuhálsilla. Eyjafjallan kivisula on ilmeisesti dioksiinia. Se on jähmeämpää ja kaasupitoisempaa kuin basalttinen magma. Kun tällainen kivisula joutuu kosketuksiin veden kanssa, syntyy voimakas räjähdys ja paljon tuhkaa. Ryoliitti olisi vieläkin piipitoisempi ja räjähdysherkempi magmakivilaji.

Ensimmäiset tiedot Eyjafjallan tuhkan koostumuksesta on saatu. Fluoria on 25-35 mg kilossa tuhkaa. Senttimetri tuhkaa tällaisilla pitoisuuksilla on liikaa laiduntaville eläimille. Tuhka voi vaarantaa myös sähkön toimitukset Islannissa.


PS. Mustasta raportista on tullut historiallinen bestseller. Sekä sisältöä että muotoa kiitellään. Näyttelijät ovat lukeneet raporttia jo neljä vuorokautta.


Lähteet:

RÚV: Rafmagnstruflanir mögulegar
The Iceland Weather Report: Anatomy of an Icelandic volcano
RÚV: Gæti verið hættuleg
RÚV: Rafmagnstruflanir mögulegar
How Volcanoes Work: Physiocochemical Controls on Eruption Style

Ei kommentteja: