sunnuntaina, maaliskuuta 28, 2010

Vaara vaanii tulivuorella

Vuorilla vaeltamiseen liittyy normaalioloissakin omat - nopeasti muuttuviin olosuhteisiin, onnettomuuksiin ja jaksamiseen -liittyvät riskinsä. Tulivuoren ja jäätikön kanssa pelatessa riskit kasvavat.

Kävelyreitti Skógarista Fimmvörðuhálsille suljettiin eilen. Tuulen suunta muuttui eilen ja kävelijät saivat vastaansa tuhkaa ja höyryä. Kauempana päästöjen myrkkypitoisuus on laimeampaa, mutta purkausaukkojen liepeillä häkää, rikkiä, fluoria ja hiilidioksidia sisältävä hengitysilma voi aiheuttaa pysyviä vaurioita keuhkoihin. Erityisen vaarallisia ovat laaksot, joihin ilmaa raskaammat kaasut helposti kasautuvat. (Edit klo 12.40 Reitti on taas avattu.)

Tulivuorivaellus voi keskeytyä monestakin syystä. Sää voi oikutella. Omat voimat voivat ehtyä. Purkauksen laatu voi muuttua vaarallisemmaksi: laavan suunta voi muuttua, vesistöjen virtaukset kasvaa... jäätikön ja laavan kohtaaminen voi aiheuttaa vaarallisia räjähdyksiä.

Pelastuspartio joutui avustamaan eilen useita vaeltajia alas vuorelta. Osa autetuista oli loukkaantuneita. Toiset olivat varustautuneet retkeen puutteellisesti tai arvioineet oman kuntonsa väärin.

Viranomaisten tehtävä ei ole kadehdittava. Ihmisiä varoitettiin menemästä kraatterien pohjois- ja länsipuolelle tai laavavirtojen väliin, mutta maanmittaajat ovat nähneet alueella kulkijoita. Kaikki ovat tulivuorella omalla vastuullaan. Jos jotakin mullistavaa tapahtuu, apu ja evakuointi kohdistetaan ensisijaisesti paikallisväestöön.Jotkut ovat sitä mieltä, että on vain ajan kysymys milloin Fimmvörðuhálsilla tapahtuu onnettomuus. Onnettomuus ei kuitenkaan välttämättä liity luonnon dramatiikkaan. Tuhannet ihmiset ovat viikonlopun kuluessa käyneet paikalla. Tähän saakka liikenne teillä on sujunut hyvin, vaikka autoja onkin paljon eivätkä kaikki tiet ole kovin hyväkuntoisia. Myös ilmatila on vilkkaasti liikennöity. Yksi lentäjä joutui eilen tekemään pakkolaskun Fimmvörðuhálsille mekaanisen vian takia, mutta kukaan ei loukkaantunut.
PS. Filminpätkät eivät liity juttuun sinänsä. Ovat aamun saldoa Youtubesta. Kannattaa katsoa jo äänienkin puolesta.Lähteet ainakin:

RÚV: Enn ítrekað að menn gæti varúðar
RÚV: Lentu í reyk og gufumekki
RÚV: Örmagnaðist á Fimmvörðuhálsi
RÚV: Líkur á að hraunið stífli Krossá
RÚV: Bjart en kalt á Fimmvörðuhálsi
Iceland Review: Toxic Fumes at Source of Iceland Eruption
Morgunblaðið: Gönguleið á Fimmvörðuháls frá Skógum lokað
Morgunblaðið: Mikil flugumferð við gosið
Morgunblaðið: Flugóhapp á gossvæðinu

Ei kommentteja: