tiistaina, huhtikuuta 13, 2010

Fimmvörðuháls sammutti valot

Fimmvörðuháls siirtyy syrjään pankkisotkujen jälkipyykin tieltä. Tulivuorenpurkaus on - ainakin toistaiseksi - sammunut.

Pankkisotkuista kiinnostuneen kannattaa tsekata selvityslautakunnan englanninkielinen kooste pankkien romahdukseen johtaneista syistä. Ei voi kuin nostaa hattua parlamentille, joka tajusi tilata selvityksen (kyseessä oli jo eri hallitus kuin se, jolla oli lusikkansa pankkisopassa). Selvitystyöhön osallistui viisikymmentä asiantuntijaa. Yli 300 ihmistä antoi tietoja lautakunnalle. 140 ihmistä olivat virallisesti kuultavina.

Vaikka islantilaiset ovat saaneet kuulla raportissa ilmenneistä asioista jo aikaisemmin, on merkittävää, että talousvehkeilyyn liittyvät yksityiskohdat on saatu koottua vakuuttavaan pakettiin, joka ei päästä vastuullisia pälkähästä. Nähtäväksi jää ketkä erikoissyyttäjä vie oikeuteen. Virkavelvollisuuden laiminlyönnistä voi pahimmassa tapauksessa saada vankeustuomion. Vyyhdin rikosoikeudellinen selvittäminen työllistää tällähetkellä 25 ihmistä.

Vaikka muu maailma voi osittain pestä kätensä islantilaisten sotkusta ja kritisoida talousviikinkejä megalomaniasta ja öykkäröinnistä, soisi hallitusten kiinnostuvan raportin sisällöstä laajemmaltikin. Mitä puutteita meidän lainsäädännössä ja käytännöissä on? Kuinka paljon annamme talouselämän ja yritysten pompottaa valtiollista tai kansainvälistä päätöksentekoa? Miten sisäsiittoinen ja ryvettynyt porukka meidän asioista päättää? Millaisia seurauksia poliittisilla virkanimityksillä on? Ovatko tehtävät osaavissa käsissä?


Lähteet:

RÚV: Eldgosi lokið í bili
RÚV: Nokkur mál á lokastigi
RÚV: Vanræksla getur varðað fangelsi

2 kommenttia:

Tuomo B kirjoitti...

Hei! Kiitos todella mielenkiintoisesta Islanti-blogista! Kiinnostuin tästä uusimmasta tulivuorenpurkauksesta sen verran, että olen lukenut kirjoituksianne herkeämättä. Olette parempi tiedonlähde kuin Islannin asioita niukasti uutisoivat suomalaiset tiedotusvälineet. (Toimittajana minun pitäisi tuntea pisto sydämessäni.) Jatkakaa samaan hyvään malliin!

Maarit kirjoitti...

Voi kiitos! Tulivuori innosti minutkin ahkeraan bloggaukseen pitkän laman jälkeen.

On ollut mielenkiintoista seurata miten uutiset liikkuvat ja suodattuvat matkalla Suomeen, kun on koettanut pysyä ajan tasalla Fimmvörðuhálsin vaiheista. Ei tietenkään suomalaisissa tiedotusvälineissä riitä palstatilaa Islannin asioille niin paljon kuin haluaisi niistä lukea. :-/