lauantaina, huhtikuuta 10, 2010

Pohattaduudsonit tulivuoriajelulla

Tulivuoriviikon kohokohta on ollut Top Gearin vierailu tulivuorella. Näin ainakin vulkanologi Haraldur Sigurðssonille, joka ohjelman asiantuntijavieraan ominaisuudessa pääsi mukaan erikoisvarustelluilla ajoneuvoilla tehtyyn seikkailuun.

Kuvausryhmä päätyi TopGearin liioittelevaan tyyliin yrittämään ajelua uuden uutukaisella laavalla. Jäähdytyssysteemeistä huolimatta, yksi rengas syttyi tuleen. Turvallisuudesta vastannut taho, kuvausryhmä ja vulkanologi vakuuttavat, että temppu oli tarkkaan suunniteltu ja suoritettiin maltilla ja turvallisuus huomioiden.

Ymmärrän ihmisten halun tehdä kaikenlaista erikoista ja kerätä kokemuksia, joihin kenellä tahansa ei ole mahdollisuutta. Toisaalta voin vain kuvitella millainen vauhdikas, leuhka pätkä tulivuoriseikkailusta televisioon päätyy, ja tällainen autoökyily tuntuu tarpeettomalta ja lapselliselta. En tiedä onko tulivuoren tuttuus vai TopGearin villiinnyttävä esimerkki syynä siihen, että laavalla on havainnoitu myös kävelijöitä tällä viikolla.

Ympäristövirasto on tehnyt kuvausryhmän toimista tutkintapyynnön poliisille. Teiden ulkopuolella ajaminen on Islannissa kielletty. Kovin kummoista rikosta tässä ei kuitenkaan taittu tehdä. Kuulemma vain yhden ajoneuvon eturenkaat kävivät uudella laavalla.

Tulivuoren aktiivisuus on muuttunut. Ensimmäisenä poksahtanut kraatteri on hiljentynyt ainakin toistaiseksi ja maanjäristykset ovat siirtyneet itään päin.


Lähteet:

Iceland Review: Top Gear Drives onto Hot Lava in Iceland
RÚV: Óskað eftir lögreglurannsókn
RÚV: Fyllsta öryggis hafi verið gætt
Morgunblaðið: Fólk gengur á dúandi hrauninu
Iceland Review: Original Iceland Volcanic Crater Goes Silent
Morgunblaðið: Jarðskjálftar læðast austur

Ei kommentteja: