torstaina, toukokuuta 06, 2010

Tulivuorta ei väsytä

Eyjafjallajökullin tulivuori räjähtelee taas alkupäivien malliin, ja tuhkapilvi nousee lähes kymmenen kilometrin korkeuteen. Pilven tuhkapitoisuus on suurempi kuin mihin viime aikoina on totuttu.

Laavan virtaus on vastaavasti heikentynyt. Virta ei ole vielä ehättänyt jäätikön reunalle, mutta sen odotetaan tapahtuvan pian.

Uutta magmaa nousee syvemmältä tulivuoren magmakammioista. Purkaus ei ole ohi. Tuoretta kuvamateriaalia löytyy mm. BBC:n raportista.

Tuhkan saastuttamaa seutua on siivottu talkoovoimin. Yksi pahiten kärsineitä paikkoja on Eyjafjöll-vuorijonon ja jäätikkönsä juurella sijaiteva Skógar. Skógarin museo oli yksi meidän vuoden 2006 reissun kohokohdista. Reykjavíkin museoista avuksi tulleet siivoojat ovat auttaneet museorakennusten ja niissä säilytettävien kokoelmien pelastamisessa.

Ennusteita pilven liikkeistä voi tsekkailla vaikkapa Britannian ilmatieteenlaitoksen sivuilta. Jos kiinnostaa, sieltä löytyy tietoa siitä miten tuhkapilveä tutkitaan ja sen liikkeitä ennustetaan.


Lähteet:

RÚV: Öskustrókur nær tíu kílómetra hæð
Morgunblaðið: Skógasafn í hættu
RÚV: Sjálfboðaliðar hjálpa til á Skógum
RÚV: Nýtt kvikuskot djúpt í jörðu

2 kommenttia:

Anja kirjoitti...

Kiitos teille tästä upeasta blogista! Islanti on haaveissa kutkutellut jo jonkin aikaa, joten on todella antoisaa seurata ajankohtaista ja perusteellista tietoa maan tilanteesta tässä ja nyt!

Maarit kirjoitti...

Kiitos! Matkanpuutetta kai tällä hoitaa. :-) On aika kiehtovaa fanittaa jotakin maata tälleen bloggaamalla, kun tulee siinä sivussa oppineeksi kaikenlaista. Lamakoukerot on olleet mulle aikamoinen kompastuskivi, mutta vähitellen yritän ymmärtää sitäkin puolta (kun vaan tulivuorelta ehtis).