tiistaina, toukokuuta 04, 2010

Petos Islannissa

Tarina Islannin talouden romahtamisesta kerrottiin kauan ennen romahdusta. Se kerrottiin talousuutisissa maailmalla, tarkkailijoiden raporteissa ja tilastoissa. Romahdus oli ennustettavissa ja väistämätön, eikä se tullut kaikille yllätyksenä. Ei myöskään pankeille. Talous- ja oikeustieteen professori William K. Black väittää, että Islannissa oltiin liikkeellä rikollisin aikein.

Blackin mukaan sinänsä ansiokkaasta ja rehellisetä selvityslautakunnan raportista puuttuu tärkeä sana: petos. Pankkien kaatumisessa ei ollut kyse huonosta tuurista, olosuhteista tai edes epäpätevyydestä. Pankkien kaatuminen on Blackin mukaan seuraus Islannissa toteutetusta Ponzi-huijauksesta. Kantansa talousrikosguru - jonka käsialaa on muuten kirja The Best Way to Rob a Bank is to Own One - perustelee vakuuttavasti sunnuntain Silfur Egilsissä (toinen videoikkuna ylhäältä Lára Hannan blogissa). Kannattaa katsoa jos englanti vain yhtään sujuu.

Black vieraili Islannissa ja Silfur Egilsin vieraana myös viime vuonna (haastattelu kahdessa osassa: 1, 2). Molempien vierailujen aikana hän luennoi myös Islannin yliopistossa. Viimevuotiset luennot löytyvät netistä.


PS. Tulivuori sulattelee jäätikköä laavavirrallaan ja häiritsee lentoliikennettä Irlannissa.

5 kommenttia:

Avletto kirjoitti...

Juu tietoinen petos varmaan. Se mitä minä nyt tajuan tuosta raportista, niin onhan se ihan ainutlaatuisen rohkee ja kriittinen.
Noin pienessä maassa. Kun ne on kuitenkii melkein kaikkien tuttuja ja sukulaispoikia ja -tyttöjä ne ns. kuninkaat ja nyt roistot ja tällaiset.
Ja niin tiukat oli kytkökset myös kalanjalostusteollisuuteen ja kalastukseen. Jonka nyt olis sitt jatkettava eteenpäin. Ja nopeeseen tahtiin alettava korjaamaan vaurioita.

Kiintiöitten vapauttaminen. Vapaa osto ja myynti se tais alunperin rohkaista sille valloitusretkelle. Ainakii meiän ammattilehti kirjoitti silloin 2008. En mä sen tarkemmin oo perehtyny, noh lisäks sen yhen leffan oon nähny kans.
Pitäis tuo kielikin opiskella kunnolla(oon aikonu kohta 30 v) Mutt laiskottaa. Ois melkein kyllä taas asuttava siellä.

Meillä on kiintiökauppa ollut koko ajan valtion tiukassa säännöstelyssä.
Se vähäinen vapauttaminen on aiheuttanut keskustelua sekin. Että voiko kiintiöitä yleensäkään omistaa. Miks ne ois jotain pääomaa. Meiän yhteinen meri ja kalat.

Norjassa varustaja, riippumatta laivan koosta, voi ostaa yhen tai useamman lisäkiintiön, kaksinkertaistaa alkuperäisen kiintiön, ei enempää.
Kalanostajat eivät voi olla enemmistöosuudella kalastusaluksien ja sitä kautta kiintiöiden omistajina.
Kalabisnes ei kasaantunu muutamien haltuun.

Nämä kaks rajoitusta pelastivat meidän rannikkokalastuksen ja sailyttivät sen pienimuotoisempana.

Mutta myös kankeempana.

Emme näytä olevan niin kilpailukykyisiä,lähellekään, kuin islantilaiset. Kyllä me sen huomaamme esim turskan kohdalla.

Islannin tielle emme lähteneet. Se ei ollu meidän tie.
Ei hyvässä eikä pahassa.

Joka tapauksessa uskomaton on ollu tuo Islannin kalastuksen nousu. Kyll mää vähän kateellisena niitten touhuja seuraan.

Kiitoksia taas kerran teiän valaiseville raporteille, kaikkine viiteineen. Niin mukava on niitä lukea :)

Maarit kirjoitti...

Kiitos valistavasta kommentista!

Vai tommosta siellä on kalastuspuolella tapahtunu...

Mitä mieltä Norjassa ollaan islantilaisten kalastamisista? Joku islantilainen oli nimittäin sitä mieltä, että Islanti osaa säännöstellä kalastusta ja EU kävisi ryöstökalastamassa sitten kaikki, jos Islanti liittyisi EU:hun. Pitääköhän se paikkansa? Ollaanko Norjassa samaa mieltä?

Mulla itellä oli täysin päinvastainen käsitys: että Islanti ei haluaisi EU:n tulevan rajoittamaan kalastustaan. En olekaan kyllä erityisemmin paneutunut asiaan.

Avletto kirjoitti...

Islantilaiset kalastajat ovat nyt, shokki alun jälkeen palaamassa siihen vanhaan , että ilman euta pärjätään. Ainakin he haluavat samanlaiset takuut päätösvallasta omiin kalavesiinsä. Varsinkin rannikkovyöhykkeelle.
Kalateollisuus ja tuorekalan myyjät suhtautuvat myönteisemmin. Se on niin toimivaa , että vois hyödyntää vieraitten alusten saaliiit kans. Oikeestaan sama kuka pyytäis, kunhan kalaa tulee.
Niin mä käsitin vierailullani kun vähän kyselin tuntoja.
Tällä hetkellä Norja, Islanti ja Venäjä yhdessä päättävät Atlantin tämänpuoleisesta, siis Islannin vesien ja siitä länteen olevien merien, kalastuksesta.EU on virallinen neuvottelukumppani , mutta ei sitä kuunnella. Tanskaa korkeintaan.
Eu taas hallitsee Pohjanmerta ja me sekä Islanti ja Venäjä saa rippeet niistä kiintiöistä.
Tuskin EUhun liittyminen Islannin kalastusta lopettais.Kaikkein eniten siinä kalastuksessa on kysymys osaamisesta. Kun eurooppalaiset ei silleen rannikkokalastusta osaa.
Islantilaiset ovat täysin ylivertaisia. Lähes kaikki tehdään paremmin kuin vaikkapa meillä.
Laivasto on uusittu, toimivat pikakalastusveneet, joita on jonkun verran Norjaankin ostettu, rannikkokalastukseen kehitetty.
Satamat uusittiin jo 80 luvulla. Oikeestaan 70 luvulta lähtien Ja siihen antoi vauhtia Vestmanna saarten tulivuorten purkaus 73. Kun luultiin, että se satama nyt jää laavan alle, niin Thorlakshöfnistä kaavailtiin korvaavaa.Sinne rakennettiin eka uuden tyylin yhdistetty kala- ja vientisatama.
Suunniteltiin massiviset aallonmurtajat ja asfaltoidut leveät laiturit jättitrukkeja ja kuorma autoja varten. Hanke toteutettiin ja vähitellen muutkin satamat seurasivat perässä.
Olin pari päivää islantilaisen verkkolaivan Fridrikk Sigurdssonin mukana ja kippari Jon Jonsson, sen niminen tietysti,kertoi miten itse kalastuskin muuttui.Lähtökohdaksi otettiin mahdollisimman nopea jäahdytys, mahdollisimman vähän kalankäsittelyä ja standardikontit, nää vientikontit, kaikkiin aluksiin.
Niinpä tänään pyydetty Fridrikk Sigurdssonin kala on ensiks päästetty verkosta, verestetty, suolistettu ja huuhdottu, merkitty ja pakattu jäitettynä kontteihin jo laivalla. Satamassa vientiin menevä kala siirretään odottaviin suuriin vientikontteihin. Saalis on matkalla Englantiin, tai muualle vielä tänään, pyyntipäivänä. Ja perillä huomenna. Mitään punnituksia ei missään vaiheessa tarvita kun on ne samat kontit kaikilla.

Avletto kirjoitti...

Meillä saalis tuodaan satamaan, usein joudumme odottamaan. Sitten se puretaan ja suolistetaan maissa, lajitellaan ja punnitaan. Pakataan pieniin styroks laatikoihin. Laatikot pakataan trukkilavoille. Lavat lastataan kuorma autoon, Joka ajaa Norjan ja Ruotsin tai Suomen halki Tanskaan ja edelleen Eurooppaan ja tukkuun. Ja sieltä latikjot jaetaan vähittäiskauppoihin.
Häviämme ainakin vuorokauden tuoreudessa , mahdollisesti kaks. Ja kalan liikuttelua on moninkertainen määrä
Tuorekalan laadussa Islanti on ykkönen me kakkonen koko mailmassa.Tai siis mun mielestä. Kuivakalan ja suolakalan tuotannossa me olemme Islannin kanssa tasavertaisia.
Meillä nahat , ruodot ja päät menevät suurelta osin hukkaan.
Islannissa ne kaikki kuivataan, kun ensiksi on otettu poskilihat ja kielet. Vestmanna saarilla tämä sivutuotetehdas työllistää 50 henkeä.
Markkinoinissa olemme jäljessä, jotenkin me menemme vanhalla maineellamme laiskasti eteenpäin. Islantilaiset luovat kontakteja , ovat koko ajan vierailulla asiakkaiden luona ja etsivät uusia mahdollisuuksia. Näkyvät joka paikassa. Ja me sitten väitämme sitä röyhkeydeksi.
Tän kriisin jälkeen täällä ihan oikeesti uskottiin että nyt ei Islannista oo niin suurta uhkaa, nousuun menee monta vuotta. Jos siitä kriisistä nyt ollenkaan toivutaan.
Vestmanna sarten kalahuutokaupan historian ylivoimaisesti paras vuosi oli 2009 ! Ett siitä voi jotain päätellä. Myös tämä vuosi on ollut erittäin hyvä tähän mennessä.
Nuoret Islannissa valitsevat kalastajan ammatin. Tapasin 20 vuotiaita kippareita ja 10 hengen miehistöjä joissa keski ikä oli jotain 25.
Meiän kylän noin 50 kalastajasta 3 on alle kolmekymppistä, yks niistä on poikani.
Mun mielestä meillä kalastajilla olis kiire oppia islantilaisilta. Tehdä yhteistyötä, vaihtaa kokemuksia. Miksei markkinoida yhessä.
Mutta se on niin vaikeeta myöntää ettei islantilaisten pääoma missään materiassa oo. Ei se minnekään oo hävinny. Helpompi on puhua muiden rahoilla elävästa keinottelijoiden konkurssipesästä.
Meni nyt tällaiseks pitkäks luennoks kun oon niin haltioissani näkemästäni. Että melkein sinne Islantiin muuttamistakin harkitsen.

Avletto kirjoitti...

Tarkoitin tietysti Islannista itään olevia meriä kommentissani, näkyy ilmansuunnatkii olevan hakusessa.