torstaina, toukokuuta 20, 2010

Hera Björk í Söngvakeppni evrópskra sjónvarpsstöðva

Islannin euroviisuedustaja Hera Björk vaikuttaa kaiken lukemani ja näkemäni perusteella mukavalta ihmiseltä. Sellaiselta, jonka kanssa haluaisin lähteä jatkoille viisufinaalin jälkeen. Periaatteessa yhteiset jälkipuinnit voisivat toteutuakin, sillä Hera on jo joukkoineen Oslossa ja meilläkin on sekä lento- että junaliput ensi viikon torstaille. Meitä ei tuhkapilvi pysäytä!

Islannin edustuskappaleen Je ne sais quoi Hera Björk on säveltänyt ja sanoittanut yhdessä Örlygur Smárin kanssa. Örlygur muistetaan ehkä parhaiten vuoden 2008 islantilaiskisaajasta This is my life, joka sijoittui finaalissa neljänneksitoista. Tänä vuonna veikkaisin Islannille samankaltaista sijoitusta: paljon on, mutta jotain puuttuu.

Hera ei ole musiikkimaailmassa mikään noviisi vaan ihan oikeasti lahjakas laulaja, joka on viisuillut aikaisemmin ainakin taustalaulajana ja Tanskan karsinnoissa. Hän on myös tehnyt hienon version Christine Guldbransenin kauniista Alvedansenista, jolla Norja menestyi vuoden 2006 euroviisuissa. Je ne sais quoi on melko tarttuva, ja laulajan kyvyistä kertoo jotain se, että laulunopettajani ihmetteli, miten kukaan voi olla niin taitava.

Mukavuus ja taidot ovat viisuissa tarpeen, mutta ne eivät ehkä riitä. Sekä esikatselun että harjoitusten esitykset tuntuvat minusta etäisiltä. Heran itsevarmuus viilentää esitystä (luonnollisesti lämmön kustannuksella), ja koreografia tuntuu teennäiseltä. Huumorintaju ei näy, mukavuus ei välity – mikä menetys! Harmillista, että islantilaiset pitäytyvät Oslossakin alkuperäisessä koreografiaideassaan. Hera avaa Esctodayn haastattelussa esityksen taustoja ja selittää, että on pyritty rehellisyyteen ja siihen, että ihmisillä on kivaa. Voikin olla, että ainakin Islannin yleisradion johdolla on vähän kivempaa, jos viisuvoittoa ei tässä taloustilanteessa tule.Hera kilpailee finaalipaikasta tasoltaan heppoisemmassa 1. semifinaalissa, jota me siskokset seuraamme yleisradion välityksellä tiistaina 25.5. kello 22.00. Kaikesta kritiikistäni huolimatta uskon, että lauantaina 29.5. saan nauttia ihastuttavan Hera Björkin esityksestä finaalissa Telenor Arenalla. Suomessa sitä saa seurata kakkoselta kello 22.00.

11 kommenttia:

Avletto kirjoitti...

Nyt tiedän Hera Björkistä. Siitä kiitokset sulle. En oo seurannu Islannin viisukarsintoja ollenkaan. Jotenkii on jääny. Se toinen Hera on mulle tutumpi. Kun se on esittäny myös Bubbi Morthensia. Ja Bubbi entisenä siimansyötittäjänä sanoittaa mulle läheisiä tekstejä. Tai sanoitti silloin aikanaan.
Hyvää musiikkimatkaa Osloon. Pääkatu Karl Johan on näköjään jo pyntätty viisukuntoon osanottajamaiden kielillä koristeltuine Hei tervehdyksineen. Ruotsalaiset ovat haukkuneet Norjan esityksen surkeeks joten siinäkin mielessä kaikki kunnossa.

Mila kirjoitti...

Mä en oikeen lämpene tolle biisille :/ Taitoa olis niin miks lähettää tommonen tavallinen humppa? Ja vielä ranskankielisellä yhdellä lauseella! Aika klisee :) Tykkään kyllä Herasta ja äänestään ja hiusvärien pyhästä kolminaisuudesta heh. Islanti on niin kaunis kieli että voisivat taas joku vuosi lähettää jotain kaunista islanniksi. Ei näitä eurohumppia enää :/

Avletto kirjoitti...

Jahhas, nyt on katsottava Heran kuvia , että pääsen siitä Milan mainitsemasta hiusvärien pyhästä kolminaisuudesta selville minäkin

Maarit kirjoitti...

90-luvulla kun teknopoppishittejä oli enemmän, en tykännyt yhtään, mutta nykyään euroteknopoppi tuntuu mulle maistuvan - ainakin viisuissa (kunhan ei mee liian ruotsalaiseksi). Tykkään nosteesta mikä Hera Björkinkin piisissä on, mutta eihän se mikään omaperäisyyden lippulaiva ole. Olispa tosiaan virkistävää kuulla islanninkielinen viisu ensi vuonna!

Norjalla on ihan kamalan tylsä viisu tänä vuonna, mutta se on mun undulaattien suosikki. :-)

Maanläheisempi (vai pitäiskö sanoa merellisempi?)Hera taitaa olla tämä: http://www.youtube.com/watch?v=g2LkGR1Aa4g.

Avletto kirjoitti...

Maggadagga islanniksi ensi vuonna laulamaan ja taustalle Gudgeirs Bluesbänd. Sitt biisin ois oltava joku niistä mitä ne esittää vieraillessaan meiän naapurikylässä täällä Vesterålenissa.
On se hyvä että ees undulaatti fanittaa, hehe. Kun se poika kuitenkii on ihan tosissaan sen omaperäisen biisinsä kanssa.

Avletto kirjoitti...

Tarkoitin , että biisin ois oltava sen tyylinen, tietystui uus sävellys. On täällä esiintyny Ragnheidur Grøndahlkin , oikeen kaks kertaa.
18 asukkaan Nyksundin kylässä.Mutt me ollaankii Pikku Islanti.

Satu kirjoitti...

Joo, islannin kieli viisuissa olis tosi mukavaa! Valitettavaa on, että englanninkielisellä kappaleella on kuitenkin helpompi menestyä ja ihmiset usein äänestävät kansallisissa karsinnoista sellaista, jonka uskovat pärjäävän kisassa.

Onneksi vuoden 2007 Serbia on kuitenkin vielä tuoreessa muistissa.

Mila kirjoitti...

Mä tarkotin sillä hiusväri jutulla sitä et tossa videossa Heralla on punaset hiukset ja taustatytöistä toisella blondit ja toisella tummat ;)

Avletto kirjoitti...

Nyt älysin, yksinkertaisena selailin niitä Heran itsensä kuvia miettien mikä ihme se on se hiusjuttu. Ei se mitään tajuu mun pieni pää.

Satu kirjoitti...

Viime hetkeen asti sai jännittää, mutta Hera on jatkossa! Täytyy sanoa, että eilisen esityksessä oli sitä kaivattua säteilyä - uskomaton nainen!

Avletto kirjoitti...

Uskotaan, Kyllä Herassa on jotain totaalista. Toivottavasti te nyt sen jollakin konstilla onnistutte tapaamaan. Hyvää matkaa Osloon.