perjantaina, toukokuuta 14, 2010

Kesää saa vielä odottaa

Tulivuori Eyjafjallajökullilla on ollut kärttyisä. Viimeisin aktivoituminen on kestänyt jo 12 päivää. Vuori on viskonut ilmoille laavapommeja, ja satanut tuhka on ollut paikoin hyvinkin karkeaa. Muistelen lukeneeni, että rakeet olisivat olleet ympärysmitaltaan 2-3 mm.

Aiemmin viikolla seudulla mitattiin paljon maanjäristyksiä mikä lienee merkki siitä, että magmaa nousee edelleen Eyjafjallajökullin kammiokerroksista kohti maanpintaa, eikä tulivuorenpurkauksen päättymistä ole näköpiirissä. Tuleekohan tästä kesästä Eyjafjallajökullin ympäristössä kesä jota ei koskaan tullut.Vanhempani muistelivat Päätalon kirjaa Mustan lumen talvi. Päätalon tuhkainen talvi lienee ollut joskus 60-luvulla. Äitini muisti myös talven 1973, jolloin Kuusamon kunnanlääkäri oli ottanut mustasta lumesta näytteitäkin. Ilmeisesti mustan lumen alkuperästä ei kuitenkaan keskusteltu laajemmin, vaan se jäi ainakin tavalliselle kuntalaiselle arvoitukseksi. Käsittääkseni Päätalon kirjassakaan mustan lumen talvea ei yhdistetty tulivuoriin.

Äidin musta lumi on ollut ehkä seurausta Heimaeyn saarella tapahtuneesta Eldfellin purkauksesta tammikuussa 1973. Purkaus on kuuluisa sen saaren asutukselle ja elinkeinolle aiheuttaman uhkan takia. Satama saatiin juuri ja juuri pelastettua.

Reykjavíkissa esitettävän The Volcano Shown hätkähdyttävimmät hetket liittyvät Heimaeyn purkaukseen. Heymaeyn osuus on aika koherentti, mutta kokonaisuutena esitys on hajanainen riman alitus: käsikirjoitus on poukkoileva ja epälooginen. Laavan ja Heimaeyn takia sen voi kuitenkin sateisena päivänä käydä vanhassa, ahtaassa elokuvateatterissa katsomassa.

3 kommenttia:

Avletto kirjoitti...

Jäleen kerran kiitokset Eyjafjallajökullin tulivuoripäivityksestä.
Varmaan se Volcano show on se sama, jos on kerran tylsä. Idyllistä musiikkia ja voikukaketoa alussa. Et vielä näytetään. Kävin kauan sitten katsomassa, kun pomo suositteli. Ei ainakaan väsyneenä kannata mennä. Salissa oli silloinkin tosi huono ilmanvaihto kaiken lisäks.

Parhaat tunnelmat 73 purkauksesta oon saanu tänä vuonna Vestmanna-saarten lunni pubissa.
Henkilökunnasta moni pystyi kertomaan tunnelmia purkauksesta ja evakuoinnista.
Ja kun Fimmvörduhalsin purkaus sattui alkamaan, niin välittömästi perustettiin tulivuorikonttori pubin takahuoneeseen. Halukkaat saivat seurata netistä, mistä oikeen on kysymys.
Tiedotus hoidetiin mallikkaasti. Bändi sitten siinä soitteli CCR:ää aina välissä ja tarjoilu pelasi.
Käsittämättömän levollinen ja hyvä tunnelma kaikesta huolimatta,kun ei alussa vielä tiedetty yhtään millainen purkaus ja missä.
Niin tyypillistä Islantia.
Jos se tuhka on nyt noin karkeajakoista , niin sitten se on samanlaista kuin Eldfellin purkauksessa.
Varmaan tää Päätalon mainitsema tuhka oli Surtseyn purkauksesta.
Sitäkin kuulee vaikka mitä juttuja ,just salamoinnista, joka oli melkeinpä vaikuttavampaa kuin itse purkaus. Ainakin näkyi kauemmas.
Toivottavasti kesä tulee. Onneks linnut ei ainakaan kärsineet, eikä niitä paljon kuollut, niinkuin joku oli alussa ollut näkevinään.

Maarit kirjoitti...

Kiitos itsellesi näistä informatiivisista kommenteista! Oon vähän kade Lunni-pubista. :-)

Avletto kirjoitti...

On syytäkin olla kade.Ehdotan, että seuraavalla kerralla sitten meette sinne. Baarimikko on aivan loistava. Siinä kaljanlaskun lomassa kertoi kuinka joutui kotoaan Kirkjubæristä lähtemään. Talo oli yks lähimpänä Eldfelliä sijainneista.