maanantaina, maaliskuuta 22, 2010

Kunka seurata tulivuoren purkausta

Uutisia tulivuorenpurkauksesta englanniksi kannattaa bongailla Iceland Review:n sekä IceNewsin sivustoilta. Islanninkielisiä lähteitäkin (vaikkapa Yleisradion nettisivuja ja Morgunblaðiðia) voi tsekkailla, jos aihe kovasti kiinnostaa. Niistä löytyvät uusimmat kuvat ja videot. Googlen kääntäjällä saa ainakin osan tekstistä käännettyä (jopa suomeksi!) niin, että vähän tietää mistä arkkelissa puhutaan. Youtubesta löytyy useitakin videoita.

Hesari repi tulivuoritilanteesta eilen lievästi ilmaistuna lööpin otsikon: Kotieläimet jäivät loukkuun ihmisten paettua tulivuorenpurkausta Islannissa. Eihän siellä tietenkään kukaan mihinkään loukkuun jäänyt. Useimmat eläimet ovat varmasti pärjänneet oikein hyvin, eivätkä ole edes huomanneet kotiväen evakkoretkeä. Lähes kaikki asukkaat pääsivät nimittäin palaamaan koteihinsa jo eilen iltalypsyn aikaan.

Isompi ongelma koskee laiduntavia eläimiä, jotka eivät pääse suojaan mahdollisilta tuhkalaskeumilta ja altistuvat huonossa tapauksessa myrkyttyneelle vedelle. Suuria tuhkalaskeumia ei toistaiseksi ole kuitenkaan havaittu. Ihmisiä on kehotettu tarkkailemaan eläintensä vedenjuontia ja mahdollisia myrkytysoireita sekä pitämään eläimet sisätiloissa, jos mahdollista.

Purkaustoiminnassa tapahtui aamulla muutos, kun tuhkapilvi kohosi halkeamasta neljän kilometrin korkeuteen. Syynä lienee vesihöyryn aiheuttama räjähdys, ei niinkään seismisen aktiivisuuden lisääntyminen. Aamun räjähdyksen jälkeen savua on tullut vähemmän, mutta viimeisimpien uutisten mukaan purkauksen voima olisi tasaisessa nousussa.

Kuten eilen mainitsinkin, tuo Fimmvörðuhálsin alue sijaitsee suositun vaellusreitin varrella. Kjartan Sigurðsson on blogissaan havainnollistanut vaellusreitin ja purkaushalkeaman suhdetta mainiosti. Linkin sivustolle löysin The Iceland Weather Reportista.

Rannikkovartiosto suunnittelee lentävänsä alueella tänään puolenpäivän aikoihin (Islannin aikaan). Uutisia ja videoita odotellessa...

Edit klo 18.40. Nyt ne päivän kuvat ja videot on nähtävissä RÚV:n sivuilla. Kuvissa näkyy hienosti miten laava on levittäytynyt lumiseen maisemaan.


Lähteet:

Islannin Yleisradio
Iceland Review: Update on Iceland Volcanic Eruption
Iceland Review: South Iceland Farmers Urged to Watch Out for Ash

Ei kommentteja: