sunnuntaina, toukokuuta 22, 2011

Odotettua suurempi purkaus

Evakuoinnin mestarit kertaavat toimintaohjeita (islanniksi, pdf) tuhkasateen varalle ja kehottavat kansalaisia hakemaan alueella oleskelevat eläimensä talojen lähistölle, jotta voidaan varmistaa, että ne saavat puhdasta vettä juodakseen. Viranomaiset toimivat yhdessä geologien kanssa päättäessään ohjeistuksista.

Tulivuoren ympärille standarditoimenpiteenä asetettu noin 200 kilometrin lentokieltoalue aiheuttaa käsittääkseni mutkan myös Suomeen suuntaavalla lentoreitillä. Kevään 2010 kaltaista tuhkakaaosta ei Eurooppaan ole kuitenkaan välttämättä luvassa. Grímsvötnin tuhka on yleensä karkeampaa kuin edeltäjänsä Eyjafjallajökullin ja niinpä se sataa maahan lähempänä purkausaukkoa.

Silminnäkijät ovat kuvanneet tulivuoren länsipuolella satanutta tuhkaa hiekkamaisen karkeaksi. Tämä lienee hyvä uutinen Euroopan lentoyhtiöille. Vastikäänhän valmistui selvitys, jonka mukaan viime vuonna asetetut laajat lentokiellot eivät olleet liiallisia, eikä uusista käytännöistä tuhkapilvien varalta ole käsittääkseni päätetty. Toivotaan kuitenkin myös, etteivät islantilaiset laidunalueet kärsisi tuhkasta kovin paljon.

Uusi purkaus on suurempi kuin odotettiin. Alueella lentänyt geofyysikko Björn Oddsson kertoo sen muistuttavan enemmän Eyjafjallajökullin purkausta kuin edellistä Grímsvötnin purkausta vuodelta 2004. Parikymmentä kilometriä korkea pilvipatsas näkyy Keflavíkiin asti ja on korkein sitten Heklan 1947 purkauksen.

Edit: Keflavíkin lentokenttä on juuri ilmoitettu suljettavaksi kansainvälisiltä lennoilta. Uutisia tulivuoritilanteesta voi seurata vaikkapa RÚV:n Grímsvötn-sivulta.
Lähteet:
RÚV: Hvað á að gera í öskufalli
RÚV: Bændur passi upp á skepnur sínar
RÚV: Hæsti gosmökkur frá Heklugosi 1947
HS: Islannin aktiivisin tulivuori purkautumassa
RÚV: Öskufallið færist í vestur

2 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Miksi tämä ei tapahtunut viikko sitten, kun olin siellä? Kuka ottaa vastuun?

Avletto kirjoitti...

Se on epäoikeudenmukaista Satu. Ja miksi minäkään en ole siellä :( Vestmannasaarilta olisi niin hieno seurata purkausta ja lunni pubissa pistäytyä kommentteja kuulemassa.
Sen sijaan pitää kalastaa sinipallasta ja valmistautua valassesonkiin.