torstaina, joulukuuta 29, 2005

Reittivaihtoehto

Olen pyörittelyt vähän reittivaihtoehtoja mielessäni. En tiedä, mitä raskisi jättää näkemättä. Kovasti olisi kaikenlaista. Ajattelin päivitellä tätä listaa välillä ja lisätä, mitä missäkin voisi nähdä vähitellen. Ainakin siihen asti, että meillä on jokin uusi reittisuunnitelma.

Keflavikin lentokenttä
Grindavik
- Viikinkitemppelin rekonstruktio, joka saattaa olla kiva
- muistaakseni täälläpäin on jotain laavakenttiä
Blue Lagoon
- täällä voisi pyrähtää ihan vedessäkin
Sellfoss
- en tiedä onko täällä hirveesti mitään kiinnostavaa, mutta ohi ainakin mennään
Eyrarbakki
- saaren vanhin puutalo, ilmeisesti kiinnostava paikka
Hella
Hvolsvöllur
- historiallisesti kiinnostavaa nähtävää, ilmeisesti jotain saagoihin liittyvääkin täällä on Hvolsvöllur
Þórsmörk
- tekee pienen mutkan reittiin, mutta tämä on kai yksi Islannin kaunemmista paikoista, joten kannattaa varmaankin piipahtaa. Þórsmörk
Skógar
- Kansanmuseo, kuulemma yksi Islannin hienoimmista
- Skógafoss
Vik
- Musta hiekkaranta ja muuta vetävää Vik
Klausturs
- oikeesti sillä paikalla oli joku muu nimi, mutta se on kamalan vaikea kirjoittaa. Paikalliset kuulemma sanoo näin. LP:n mukaan täällä kannattaa pysähtyä. Klausturs
Skaftafell
- kansallispuisto Vatnajökullilla, täällä voisi harrastaa pientä patikointia. Toivottavasti siellä on jotain lyhyitä polkuja. Skaftafell
Jökulsárlón
- laguuni, jossa on jäävuoria, kuulemma sellaista Grönlanti-fiilistä. Oppaat kehottavat ottamaan täällä valokuvia, se kai kuuluu asiaan, jos täälläpäin käy. Jökulsárlón

Tähän asti olemme siis matkustelleet kohti itää varsin eteläisessä Islannissa. Seuraavaksi alkaa tulla vastaan itärannikon pikkupaikkoja, joista en tiedä sen tarkemmin, missä kannattaisi pysähtyä.

Höfn
- idän tärkein satama, ilmainen kansanmuseo
Stafafell
Djupivogur
Breiðalsvik
- Cafe Margret on tässä lähellä ja sitä LP hehkuttaa. Paikka on muuten tehty suomalaisesta puusta.
Stöðvarfjörður
Fáskrúðsfjörður
Egilsstaðir

- Itä-Islannin pääkaupunki. Täällä on jokin kulttuurimuseo.
Seyðisfjörður?
- Tämä on vähän päätien vieressä, mutta kai kiva: Itä-Islannin kaunein vuono ja ystävällisin kylä. Tämä kuulostaa sellaiselta paikalta, johon ehkä haluaisi tutustua. LP sanoo, että jos käyt vain yhdessä itärannikon kylässä, käy tässä. Täällä on jokin Skaftafellin kulttuurikeskus, jossa jengi hengaa. Kuva

Itärannikolta lähdettäisiin ajamaan taas länteen. Tässä suunnitelmassa ei ole mukana Euroopan voimakkain putous Dettifoss, jonne voidaan kyllä varmaan tehdä mutka, jos on kiinnostusta. Tässä voi joka tapauksessa tulla noin 200 kilsankin ajo, kun mennään kohti Myvatnia.

Reykjahlið
- Täältä lähtee jokin patikkareitti Dimmuborgirille ja Hverfellin kraaterille. Täytyy ottaa selvää, minkälaisia reittejä ne ovat. (Voi olla, että kannattaa ajaa kuitenkin autolla lähemmäksi.)
- Tässä hollilla on myös Myvatn-järvi, josta Lonely Planet sanoo, että "embrace this stunning lake with prolific birdlife, hot springs, lava flows and active volcano". Kuulostaa minusta hyvältä.
Akureyri
- Pohjoisen pääkaupunki, varmasti jotain nähtävää. Toistaiseksi olen jättänyt kaupunkien tarkastelun vähemmälle ja keskittynyt reittiin. Ainakin Akureyrissä on kansanmuseo (onko se muuten hyvä käännös?).
Skagafjörður
- jotain hienoa ja matkan varrella. Jossakin näillä seuduilla on myös Glaumbaer-museo, joka on ilmeisesti hyvä. Jotakin kansanmuseomeininkiä tässä museossa on. Glaumbaer

Tässä jossain vaihdetaan Kjölur route -nimiselle tielle ja ajetaan kohti etelää. Tien pitäisi olla hyvässä kunnossa, LP suosittelee.

Gullfoss
- hieno putous, a must-see. Ilmeisesti näyttävämpi kuin se Euroopan voimakkain putous. Tästä on kuva varmaan kaikissa kirjoissa.
Geysir
- toinen must. Täällä on myös joku museo
Þingvellir national park (eli Thingvellir joillakin sivuilla)
- Paikka sijaitsee Euraasian ja Amerikan mannerlaattojen törmäyspisteessä, ja on siksikin kiinnostava. Sitten tässä on vielä se hauskuus, että ilmeisesti maailman vanhin parlamentti on kokoontunut täällä. Täällä on myös jokin hukkumisallas, johon aviottomien lasten äidit on hukutettu ja muuta jännittävää. Täällä voisi tehdä jonkun viiden kilsan patikan.
Reykjavik
- Täällä voisi pysähtyä vähän pitempäänkin, kun on kaikenlaisia museoita ja muita juttuja. Täälä ei välttämättä tarvitse enää autoa?

Säätietojen perusteella lähtisin Islantiin joskus kesäkuussa, ehkä juhannuksen jälkeen tai jopa aikaisemmin? Kesäkuussa ei ole ihan yhtä lämmintä kuin heinäkuussa, mutta sataa toisaalta vähemmän kuin myöhemmin kesällä. Kesäkuukausista elokuu on sateisin. Mutta tosiaan, se Bon Jovi -ajankohta täytyy myös tarkistaa. Mistä muuten tiedät, että hyö ovat Suomeen tulossa?

Ei kommentteja: