keskiviikkona, heinäkuuta 06, 2011

Joko on Heklan vuoro?

Heklan purkautumista on odotettu jo jonkin aikaa. Viime vuosikymmeninä se on aktivoitunut noin kymmenen vuoden välein, ja vuoden 2000 purkauksesta onkin kulunut sopivasti. Islantilaisen geofysiikan professori Páll Einarssonin kommentti Heklan purkausvalmiudesta ei ole varsinaisesti tämän päivän uutinen: Hekla on ollut purkausvalmis jo pidempään. Viimepäivien GPS-mittaukset ovat kuitenkin kertoneet uusista, epätavallisesta liikkeestä maankuoressa Heklan seuduilla. Tämä on herättänyt spekulaatiot tulivuoren purkautumisesta lähiaikoina.
Jos Hekla nyt sitten purkautuisi, tapahtuma olisi historiallinen, koska tulivuoren aktivoituminen olisi havaittu paremmin kuin koskaan aiemmin. Heklan repeämisiä on ollut pahamaineisen vaikea ennustaa. Edellisellä kerralla tutkijat olivat innoissaan, kun kykenivät puolta tuntia ennen h-hetkeä havaitsemaan mittauslaitteistaan, että Hekla oli herännyt.

Tekniikka on vuodesta 2000 kehittynyt. Nähtäväksi jää tuottavatko uudet laitteet tietoa, jolla saamme Heklan aikeista nopeammin vihiä. Koska kokemusta Heklalle asennetusta systeemistä on vain vähän, ei havaituista muutoksista voida nykyisellään vetää suoria johtopäätöksiä tulevasta tulivuorenpurkauksesta. Islannin yleisradio kertoo ettei purkausta ole syytä pelätä. Tarkoittaako tämä sitten sitä, ettei purkaus ole odotettavissa vai sitä, ettei ole syytä paniikkiin, jos sellainen nyt sattuisi alkamaan - mene ja tiedä.

Turistille Hekla on purkausmielessä kahdella tavalla kiintoisa. Sen yli lentäessä voi toivoa, ettei usein yllättäen ja rajusti alkava purkaus osu juuri omalle kohdalle ;-) . Ja mikä merkittävämpää, Hekla saattaisi tuottaa esteetikkoystävällisen laavapurkauksen, jonka muistot päihittäisivät mennen tullen tuhkansameat Grímsvötn-kokemukset - jotka toki nekin olisin kritiikittömänä Islanti-höynänä mielelläni vastaan ottanut.


Lähteet:
Heidi Soosalun luento islantilaisista tulivuorista Nifinissä 3.11.2010.

Eruptions Blog: Signs of unrest at Iceland's Hekla - but what do the signs mean?
YLE: Tulivuori Hekla valmiina purkautumaan Islannissa
RÚV: Óvenjulegar hreyfingar í Heklu
RÚV: Ekki þarf að óttast gos í Heklu

Ei kommentteja: