lauantaina, heinäkuuta 09, 2011

Jäätikkötulva Mýrdalsjökullilla

Islannin tulivuoririntamalla ei ole viimeisen puolentoista vuoden aikana ollut tylsää. Kaikki alkoi Fimmvörðuhálsin upeasta laavapurkauksesta maaliskuussa 2010. Kaunis purkaus sai jatkoa samasta magmalähteestä ammentavsta Eyjafjallajökullista, joka kyykytti kuukauden ajan Euroopan lentoliikennettä. Keväällä nähtiin lyhyt - mutta sitäkin räjähtävämpi - tuhkaesitys, kun Grímsvötn jälleen kerran purkautui. Tällä viikolla media intoutui Helkan purkausmahdollisuuksista liikaakin ja sitten yhtäkkiä - Mýrdalsjökullilla akaa tapahtua. Mýrdalsjökull on jäätikkö, jonka alla pahamaineinen Katla uinuu - vai uinuuko?

Katlasta itään on vuorokauden aikana ollut jonkin verran maanjäristyksiä, harmonisessa värinässä on havaittu muutoksia ja jäätiköltä on virrannut sulavesia, jäälohkareita ja kivenmurikoita, jotka ovat matkalla rikkoneet myös ykköstietä. Alueita on tulvan takia evakuoitu. Viranomaiset eivät vielä osaa sanoa liittyvätkö ilmiöt jäätikkötulvaan vai pieneen tulivuorenpurkaukseen. Pinnalta katsottuna merkkejä purkauksesta ei ole havaittu.

Voin joutua syömään sanani, mutta veikkaan, ettei tässä vielä ole mistään Katlan purkauksesta kyse. Pidän kiinni taannoisesta arvauksestani, että Hekla olisi seuraava.


Lähteet:
RÚV: Hættuástand á Mýrdalsjökli
RÚV: Possible eruption in Katla
RÚV: Minnkandi skjálftavirkni og hlaup
RÚV: Óvissa um hlaup eða lítið eldgos

2 kommenttia:

Oona kirjoitti...

Hei! Jätän nyt ensi kertaa puumerkkini teidän blogiin vaikka olen jo jonkun aikaa lukenut tätä :) Käykäähän joskus lukemassa munkin löpinöitä.

Maarit kirjoitti...

Hei Oona! Kiitos blogivinkistä! Vaikuttaa tosi hyvältä myös kielenopiskelu mielessä! Palaan asiaan vielä paremmalla ajalla...